Welvaart in Tanzania

xl

In Tanzania leven de meeste mensen onder de armoede grens. Er leven in Tanzania wel 12,7 miljoen mensen van 0,97 cent per dag. Dat komt omdat er een grote bevolkingsgroei is die stijgt met 2,6 procent per jaar.

Tanzania is een van de Afrikaanse landen die de meeste ontwikkelingshulp ontvangt. Bijna 40 procent van de donaties zijn van buitenlandse donoren.

De economische groei in Tanzania, de op 2 na grootse goudproducent van Afrika, is 7 procent per jaar sinds 2001. Toch blijft het een van de armste landen op de hele wereld. Van alle derde wereld landen, (in totaal 177) staat Tanzania op de 159ste plek.

Hier een stukje uit de krant ‘’trouw’’:

 

‘’Tanzania is rijk aan een hele reeks waardevolle grondstoffen. Er wordt jaarlijks ondermeer 3000 ton koper gewonnen, 10 ton zilver en meer dan 100.000 karaat aan diamanten. Eerste proeven wijzen uit dat er zich een aanzienlijke hoeveelheid uranium bevindt aan de voet van de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. Chinezen hebben licenties gekregen voor een speurtocht naar olie en gas. En uniek zijn de blauw/paarse Tanzaniet edelstenen die in het noorden van het land worden gewonnen.’’

Het gaat langzamerhand wel beter in Tanzania. Er komt opeens veel vruchtbare grond. Dat is heel handig voor alle bedrijven. Hun kunnen daar veel geld aan verdienen. Ze kopen of huren voor een lange tijd een lap grond in een ontwikkelingsland. daar is meestal volop ruimte en zijn buitenlandse investeringen meer dan welkom.